Spring naar de inhoud

Het Lichaam: Methoden, Achtergronden en Fenomenologische Benadering

Literatuur

  • Gerda Alexander, Le corps retrouvé par l’eutonie / Guérir par son image : l’eutonie, Munich, Tchou Ed., 1977. [Het doel van Eutonie is je lichaam en geest zo gelukkig mogelijk te maken, je creatieve krachten vrij te maken door je tonus te beheersen. Deze methode werd in Scandinavië ontwikkeld door Gerda Alexander en is nu over de hele wereld verspreid. Als men door ontspanning een goede tonus krijgt, kan men met Eutonie in elke situatie de ideale tonus bereiken. Een dergelijk vermogen om met een dergelijke intensiteit te leven komt voort uit een actief bewustzijn van het lichaam op elk moment van het leven. Deze staat van ontwaken die Eutonie voorstaat, distantieert deze methode ook van Zen- of yogatechnieken waar waakzaamheid een belangrijke rol speelt. Ontworpen voor ons moderne leven, vermindert Eutonie door haar efficiëntie het energieverbruik van het lichaam en vergemakkelijkt de dynamische uitwisseling met anderen. Verschillende oefeningen maken een uitzonderlijke beheersing mogelijk. De verbazingwekkende lichaamsbeeldtest maakt het mogelijk de gevoeligheid van ieder voor zijn eigen lichaam te ontwikkelen. Vandaag de dag zijn de therapeutische toepassingen van Eutonie talrijk en zeer succesvol. De ontdekkingen van Gerda Alexander worden steeds meer in praktijk gebracht door degenen die met het lichaam werken — dansers, gymnasten, artsen. Maar Eutonie is voor iedereen. Dankzij Gerda Alexander, haar team en haar discipelen kan iedereen nu zijn lichaam herontdekken via Eutonie].
  • Jan Hendrik van den Berg, ‘Menselijk lichaam, menselijke beweging’ in Nederlands Tijdschrift voor Psychologie 5, 267-299, 410-429, 1950.
  • David Boadella, Wilhelm Reich: The Evolution of His Work, Dell Publishing, Inc., New York (1973) [Synopsis: Analyseert het karakter, de impact en de betekenis van Reichs ontdekkingen in de psychologie, sociologie, natuurkunde en menselijke seksualiteit].
  • Henri Boon, Jean-Claude Macquet, Yves Davrou, La Sophrologie, une révolution en psychologie, pédagogie, médicine, Paris, 1976.
  • Mona Lisa Boyesen, ‘The startle-reflex pattern & organic equilibrium’ in Energy and Character, 9, May 1978, nr. 2, pp. 72-76. [In de biodynamische psychologie is de reden dat storingspatronen zich opstapelen te wijten aan onderbrekingen van het schrikreflexpatroon. De schrikreflex is een samentrekking van het hele lichaam als reactie op een plotselinge schokreactie, of het nu gaat om fysieke, emotionele of psychische stress (Boyesen M, 1978). De eigenlijke schrikreflex is in wezen gezond omdat hij het organisme voorbereidt op actie — vechten of vluchten. Verstoring ontstaat door wat er na de schrikreactie gebeurt. Zodra de gebeurtenis voorbij is, moet het lichaam terugkeren naar een evenwicht met harmonie tussen spierreactie en ademhalingsritme (Boyesen M, 1978). Dit gebeurt alleen als emotionele expressie heeft plaatsgevonden].
  • Frederik Jacobus Johannes Buytendijk, Algemene theorie der menselijke houding en beweging (Als verbinding en tegenstelling van de fysiologische en de psychologische beschouwing), Utrecht, Het Spectrum, Antwerpen, De Standaard, 1947.
  • Henk R. M. Debusschere, XpansiO Aetiologie d.m.v. Toegepaste Kinesiologie, Gullegem, B-8560, Cursus Medici en Paramedici. [Welkom bij XpansiO Total Body/Mind Integration. Weet- en leergierigen vragen ons dikwijls: “Wat is XpansiO Toegepaste Kinesiologie/Fysiologie? Wat doet XpansiO? Hoe werkt XpansiO?” Wel, de X in de naam XpansiO verwijst naar de geblokkeerde toestand van, primo, spieren en, secundo, andere weefselstructuren — een fenomeen dat op de een of andere manier in het verleden grotendeels genegeerd werd. De O duidt op Ontlading of Opengaan. Volgens Henks definitie is het een spier/weefsel in een toestand van overprogrammering i.e. overdreven bescherming (beveiliging, verdediging, beschutting, bewaking, afweer), met als symptomen één van de volgende: pijn, zwakte en/of bewegingsbeperking, maar altijd is er bewegingsbeperking. Wat deze bewegingsbeperking (als gevolg van deze overprogrammering) doet, of lijkt te doen, is tweeledig:

1. Overprogrammering brengt neurostatica (circuitruis) in het centrale zenuwstelsel waardoor verwarring of onduidelijkheid ontstaat bij het verwerken van zintuiglijke informatie (zicht, geluid, aanraking).

2. Overprogrammering veroorzaakt een disfunctie van belangrijke spieren die verband houden met de vloeiing van de liquor cerebrospinalis (hersen-/ruggenmergvocht). De consequenties impliceren leerstoornissen en/of verminderde coördinatie. Voor mensen die niet als leergestoord worden beschouwd kan dit ook functionele problemen veroorzaken, zoals moeite hebben om geschreven of gesproken informatie te begrijpen, opnieuw moeten lezen of mondelinge instructies moeten laten herhalen om ze te begrijpen. Voor de sporter kan het leiden tot inconsistente prestaties, terugval, pijn, verlies van flexibiliteit, enz.

Wat XpansiO Toegepaste Kinesiologie/Fysiologie doet, is de malafide spier(en) identificeren en deze uit de overprogrammeringstoestand halen. Het resultaat is een duidelijke verbetering van de algemene prestaties en functies in de bovengenoemde gebieden.]

  • Robert Desoille, Le Rêve Éveillé en Psychothérapie, Paris, PUF,1948.
  • Richard van Egdom, Het Speelse Geweten, Teorie en Metode van de Sofrologie, Bloemendaal, Uitg. Nelissen, 1978.
  • Sigmund Freud, La psychopathologie de la vie quotidienne, Paris, Payot, 1933.
  • Sigmund Freud, Gesammelte Werke, London, Imago Publishing Company. [Verzameld werk van Sigmund Freud. De uitgave bevat deze verhandelingen: Het Ego en het Id Over psychoanalyse Totem en Taboe De interpretatie van dromen Massapsychologie en Ego-analyse Nieuwe reeks lezingen over de inleiding tot de psychoanalyse Psychoanalytische opmerkingen over een autobiografisch beschreven geval van paranoia voorbij het genotsbeginsel Uit de geschiedenis van een infantiele neurose Opmerkingen over een geval van obsessief-compulsieve neurose Analyse van de fobie van een vijfjarige jongen Fragment van een hysterie-. Analyse Drie verhandelingen over de seksuele theorie Het eindige en het oneindige Analyse De kwestie van de lekenanalyse Remming Symptoom en angst Een jeugdherinnering van Leonardo da Vinci De man Mozes en de monotheïstische religie Het onbehagen in de cultuur Lezingen voor een inleiding tot de psychoanalyse De grap en haar relatie tot het onbewuste De toekomst van een illusie Over de psychopathologie van het dagelijks leven Over de psychotherapie van Hysterie Twee leugens van kinderen Over de etiologie van hysterie Seksualiteit in de etiologie van neurosen Enkele psychologische gevolgen van het anatomische sekseverschil Over de seksuele verlichting van kinderen Psychopathische personen op het toneel Karakter en anale erotiek Enkele karaktertypen uit het psychoanalytische werk Fetisjisme De humor Hysterische fantasieën en hun relatie tot biseksualiteit Het motief van de doos Kiezen Waarom oorlog? Rouw en melancholie Neurose en psychose Het economische probleem van masochisme Over psychotherapie Drijfveren en driften Het taboe van de maagdelijkheid Over vrouwelijke seksualiteit Brieven, enz.]
  • F. J. P. Hendrickx, Vijf artikels over fenomenologie in het onderwijs, PMS Leuven, MNDC, 1978.
  • Edmund Jacobson, Modern Treatment of Tense Patients, Springfield, Illinois.
  • Carl Gustav Jung, Psychologische beschouwingen. Een keus uit zijn werken, Amsterdam, L. J. Veen,1949.
  • Carl Gustav Jung, Psychologie van het onbewuste, Arnhem, Van Loghum Slaterus, 1950.
  • Leo Lion, Op zoek naar jezelf. Persoonlijke groei, sensory awakening, gezinstherapie, psychodrama, leergroepen, Tavistock Model, encounter, marathon, gestalt, Van Loghum Slaterus, XXIV, 1973.
  • Alexander Lowen, Bio-energetica, Amsterdam, Bert Bakker, 1975. [Het doel van de bio-energetica is de vreugde en het genot van het dagelijks leven te vergroten. Haar methode bestaat uit het op dynamische wijze werken met het lichaam. Met behulp van deze therapie kan de geremde mens zich vrijer voelen, en de angstige mens meer zelfvertrouwen krijgen. De te agressieve mens wordt er zachtmoediger door, en de geblokkeerde mens wordt over zijn remmingen heen geholpen. Het lichaamswerk, dat bestaat uit ademhaling, beweging en het tot uitdrukking brengen van gevoelens, leidt soms tot dezelfde inzichten als de traditionele therapievormen ons verschaffen.]
  • Alexander Lowen, The Betrayal of the body, New York, Mc. Millan Inc. [In De ontkenning van het lichaam: weer naar je lichaam leren luisteren, het boek dat de geest-lichaam therapie van de Bio-energetische Analyse vestigde, leert Dr. Alexander Lowen hoe het conflict tussen het ego en het lichaam splitsingen in de persoonlijkheid veroorzaakt die alle aspecten van iemands bestaan beïnvloeden. De ontkenning van het lichaam: weer naar je lichaam leren luisteren leert over de neurotische en schizoïde persoonlijkheden. De hoofdstukken omvatten: De schizoïde verstoring; Het probleem van de identiteit; Het verlaten lichaam; De psychologie van de wanhoop; Illusie en werkelijkheid; Demonen en monsters. Inzicht in het belang van het helen van de geest-lichaam-splitsing door het herstel van een emotioneel vervullende geest-lichaam relatie wordt aangetoond met casestudies].
  • Robert Masters & Jean Houston, Listening to the body, New York, Delacorte Press, 1978.
  • Maurice Merleau-Ponty, Phénoménologie de la Perception, Paris, Gallimard 1976.
  • Maurice Merleau-Ponty, La structure du comportement, Paris, 1972.
  • William R. Passons, Gestalt Approaches in Counseling, New York, Holt, Rinehart & Winston, 1975.
  • Erik van Praag, Leven in je lijf: inleiding tot de bio-energetische karakteranalyse, Haarlem, De Toorts, 1980.
  • Frederick Salomon Perls, Paul Goodman, Ralph Franklin Hefferline, Ken Uw Zelf, I en II, ’s Gravenhage, Bert Bakker, 1972.
  • Roland A. Pierloot, Algemene problemen van de klinische psychosomatiek, Antwerpen-Utrecht, Universitaire Bibliotheek van Psychologie, 1954.
  • Roland A. Pierloot & Herman Van Coppenolle, Grondslagen van psychomotorische therapie, Lochem Poperinge, De Tijdstroom, 1981.
  • Wilhelm Reich, Character Analysis, New York, Straus, and Giroux, 1961. [Reichs klassieke werk over de ontwikkeling en behandeling van menselijke karakterstoornissen, voor het eerst gepubliceerd in 1933. Als jonge clinicus in de jaren 1920 breidde Wilhelm Reich de psychoanalytische weerstand uit tot de meer omvattende techniek van de karakteranalyse, waarin de som van de typische karakterhoudingen die een individu heeft ontwikkeld als blokkade tegen emotionele prikkelingen het doel van de behandeling werd. Deze ingeroeste houdingen functioneerden als een “pantser”, waarvan Reich later ontdekte dat ze tegelijkertijd bestonden in chronische spierspasmen. Zo kwamen geest en lichaam samen en Character Analysis opende de weg naar een biofysische benadering van ziekte en de preventie ervan].
  • Wilhelm Reich, Reich Speaks of Freud (Wilhelm Reich Discusses His Work and His Relationship with Sigmund Freud), Mary Higgins, Chester M. Raphael ed., Pelican Books, 1975. [De kern van dit boek is een op band opgenomen interview van Wilhelm Reich, afgenomen door een vertegenwoordiger van de Sigmund Freud Archives, Inc. Hier voor het eerst gepubliceerd, is het een diep menselijk en ongewoon openhartig document dat een langverwachte verduidelijking geeft van de relatie tussen Reich en Freud. Reich bespreekt de persoonlijk tragische maar wetenschappelijk vitale implicaties van zijn relatie met Sigmund Freud op een zowel eenvoudige als beknopte manier, waardoor de lezer zelf kan bepalen waar het om ging. Het boek heeft een uitgebreide documentaire bijlage met relevante uittreksels uit Reichs geschriften en niet eerder gepubliceerd materiaal uit zijn archieven, waaronder brieven aan Freud, Adler, Ferenczi en anderen die betrokken waren bij de vroege strijd binnen de psychoanalyse. Het bevat ook documenten die de niet aflatende vijandigheid van de psychoanalytici tegenover Reich onthullen.]
  • Virginia S. Satir, Gezinstherapie, Deventer, Van Loghum Slaterus.
  • W. Schutz, Allemaal, Den Haag, Bert Bakker, 1975.
  • Jacob “Jay” Stattman, ‘Image Formation in Mind and Body, a Unitive Psychotherapy,’ in Studies in not deterministic Psychotherapy, New York, Human Sciences Press, 1979.
  • P. Witvrouw, ‘Eutonie’ in Belgisch Tijdschrift voor Fysische Therapie, 4, 1972, 12.
  • René Zazzo, ‘Image du corps et conscience de soi’, Enfance 30-43, 1948.

    Over de auteur:

    Deel deze post:

    direct op de hoogte gebracht worden
    als we iets nieuws plaatsen?

    Schrijf je dan nu in op onze nieuwsbrief!

    Abonneer je op dit blog via e-mail

    Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

    Voeg je bij 360 andere abonnees

    Reageren op berichten: een Disclaimer

    Voor wie dit wil, voorzien we soms de mogelijkheid tot reageren op een post, of op een eerdere gedane reactie op een post. Naargelang de instellingen die de auteur van het betreffende bericht op deze pagina heeft bepaald, kan er gereageerd worden via deze pagina, via onze Facebookpagina, ons Twitterkanaal dmv de hashtag #akamassynergiepraktijk of via onze Instagramfeed. Een combinatie van de vier voorgaande opties is ook mogelijk, evenals alle opties tegelijk. 

    We bieden hier een forum aan voor wie dit wil, maar we zullen elke post die niet in overeenstemming is met de Algemene Gebruiksvoorwaarden van deze Website zonder voorafgaande waarschuwing verwijderen en de user die verantwoordelijk is verlopig of zelfs definitief bannen.

    Het gebruiken van de reageermogelijkheid is bedoeld om een reactie on topic te plaatsen. Een reactie achterlaten met doeleinden zoals commerciële, politieke, discriminerende, agressieve, religieuze, sexuele of pornografische, het promoten van sectorgenoten van de eigenaar van deze website, het bewust spotten of negatief belichten van andere personen of derden, etc., …, en/of het plaatsen van illegale content, alsook het negativeren van ons werk of onze website-inhoud is verboden. Elke overtreding, hetzij in juridische zin, dan wel in strikte zin ten aanzien van onze Algemene Voorwaarden zal gemeld worden aan de bevoegde autoriteiten. 

    Gebruik geen herhaalde leestekens na elkaar, typ geen woordgroepen of volledige zinnen in hoofdletters en schrijf in een taal die voor iedereen leesbaar en begrijpelijk is. Vermijd dialect en wees altijd beleefd.

    De voertaal is het Nederlands. Daarnaast worden ook alle officiële talen van de Europese Unie toegestaan. 

    Wij behouden het recht om onze Algemene Voorwaarden zonder kennisgeving te wijzigen en wij kunnen steeds beslissen om elke reactiemogelijkheid te onderbreken of stop te zetten.

    Door het gebruiken van enige mogelijkheid tot reageren, verklaart men zich uitdrukkelijk en onherroepelijk akkoord met bovenstaande voorwaarden en alle van toepassing zijnde Algemene en/of Bijzondere Voorwaarden verbonden aan Akamas Synergiepraktijk.

    Meer berichten

    DRUK BEZIG ZIJN

    Wanneer je je leven analyseert, zul je waarschijnlijk opmerken dat een groot deel van je inspanningen weinig of niets oplevert. Je verstand zorgt ervoor dat je ‘druk bezig bent’, wat…

    INNERLIJKE LEIDING

    Wat doe je als je innerlijke stemmetje op de proppen komt met een bizar idee, bijvoorbeeld dat het, om je energie te vergroten, goed is je testikels een minuut in…

    EMOTIONELE DISCIPLINE

    Emotionele discipline is niet hetzelfde als geen emoties kennen. Het is meer een kwestie van niet toestaan dat emoties je hele leven overhoop halen of in de war gooien, zonder…

    ANGST

    Misschien is het nu, vandaag, het moment eens in alle rust jouw Angst te bekijken. Angst is een normale reactie. Maar vaak wek je hem zelf op. Kijk eens of je hooghartigheid, trots of oordelen kunt vinden in…

    DE TEGENPOOL VAN ANGST IS LIEFDE

    « Waarom de tegenpool van angst Liefde is …Het zijn twee tegengestelde bewegingen: angst duwt weg … Liefde Omhelst. Uit angst schieten we in overlevingsmodus en gaan we uit verbinding.…

    IK BEN WAT IK BEN

    ofte IK BEN MEZELF! Je hebt het recht om tevreden te zijn met wat je nu hebt en wie je nu bent. Je zal hier en nu gelukkig en blij…

    OEFENEN

    Durf jij te oefenen? Als je niets doet en dus geen keuzes maakt, leef je niet. Je bent verstard, weerspannig, onbuigzaam. Waarschijnlijk ben je bang het fout te doen. Weet dan dat…

    OBSESSIE

    Ben jij Obsessief? Net als bij een verslaving beheerst een Obsessie je denken. Dit heeft een centrale rol van jou gekregen en is gekoppeld geraakt aan alles wat je doet. Onderzoek bewust deze…
    POST ID: 3664